Over Christie Arends

Hoe prettig als je weet te dealen met tegenslag

Natuurlijk weet je dat tegenslag erbij hoort in het leven. En toch kan het je volledig overvallen en het kan een grote impact hebben op je levenslust en fysieke gesteldheid. Of het nou het verlies is van een baan of geliefde, een paniekstoornis, het ervaren van een boel verwarring, of simpelweg geen lol hebben in het leven. Als je vastloopt moet er iets gebeuren.

Denkend kom je er niet uit

Geloof me; je kan je niet uit een probleem denken. Denken aan het probleem heeft je misère gebracht, nog meer denken aan het probleem lost het niet op. Gelukkig is daar wat aan te doen. Ik leer je anders omgaan met tegenslag, zodat het je in het vervolg minder energie kost en het minder invloed heeft op je gemoed.

Wanhoop en onmacht

Wanhoop en onmacht. Ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. Op mijn veertigste kreeg ik mijn eerste burnout. Ploeterend ben ik er doorheen gekomen, met hulp van een psycholoog. Maar alleen maar praten maakte dan ik me een hoofd op pootjes voelde. Mijn lijf voelde stijf en ik had overal pijn. Yoga en mindfullness hielpen me om weer in contact te komen met mijn lichaam. Toch belandde ik een paar jaar later weer in een burnout. De medische molen hielp me niet, ik had een andere manier nodig om om te gaan met mijn problemen. Daarvoor moest ik terug naar de basis, mijn basis.

Mindfulness

Totaalpakket

Met ACT-therapie (Acceptence and Commitment therapy) en lichaamsgerichte oefeningen wist ik mijn leven weer aangenaam te maken. In de afgelopen jaren ontwikkelde ik als ACT-coach, mindfullnesstrainer, yoga- en qigong-docent een totaalpakket voor mensen die vastlopen in hun leven. Een aanpak die werkt, dat zie ik keer op keer.

als je controle loslaat krijg je grip op het leven

Mijn visie

ACT werkt

 

ACT betekent Acceptance and Commitment Therapy en is een innovatieve, wetenschappelijk onderbouwde aanpak, gericht op blijvende gedragsverandering. De filosofie erachter is dat je leert te accepteren (acceptance) wat je niet zelf kunt controleren om vervolgens vol toewijding (commitment) tot actie (to ACT) te komen. Door minder energie te stoppen in vechten tegen wat onvermijdelijk is, krijg je meer aandacht voor het nu (mindfulness), voor wat je echt belangrijk vindt en vooral meer energie om dat te doen wat je leven verrijkt. Zodat je als mens kunt floreren en je potentieel werkelijk tot bloei kunt brengen.

 
 
Het boedhisme leert ons dat we als mens heel zijn, dat alles in onszelf aanwezig is. Ik houd van die boedhistische filosofie en levenshouding, het geeft een andere kijk op wat problemen zijn. Het laat ons ook zien hoe om te gaan met tegenslag: als je controle loslaat krijg je grip op je leven. Het lijkt een paradox, maar als je het ervaart zul je begrijpen wat ik bedoel
Wil je meer rust, meer balans en meer zin in het leven? Dat begint met zelfkennis. Het is de rode draad in alle filosofische tradities. De oude Grieken en boeddhisten wisten het al; als je stil staat bij jezelf en je eigen gedachten, dan kan je je leven veranderen. Stilte levert je veel op. Zo kwam ik terug bij mijzelf.
Ik help je graag om ook weer de rust en levenszin in jezelf te vinden. Daarvoor staan we stil bij jou. Het werkt heel simpel; om eruit te komen, moet je naar binnen. Mag ik je daarin, als coach en ervaringsdeskundige, de weg wijzen? Ik help je graag om ook weer de rust en levenszin in jezelf te vinden.

Mijn expertise

Van origine ben ik kunsthistorica en tentoonstellingsmaker. Ik heb jaren gewerkt als leidinggevende en adviseur in de kunstsector. Ik ben gediplomeerd ACT & Mindfulness coach, qigong- en yogadocent. Ik was een workaholic, controle liefhebber en een stresskip. Inmiddels weet ik zelf best wel wat voor mij belangrijk is in het leven en tegelijkertijd struikel ik nog regelmatig over hobbels op het pad, val in mijn eigen kuilen en worstel ik er vrolijk op los. Kortom: ik ben een mens. Een mens met zelfkennis, dat helpt.